För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Jag har fått en bluffaktura från Bolagsupplysningen. Hur gör jag nu?

Har du drabbats av bluffakturor från Bolagsupplysningen? Företagarnas jurist Johan Rosengren ger här råd på hur du ska hantera krav och fakturor från bluffbolagen.

Antalet samtal från medlemmar gällande det ökända bolaget Bolagsupplysningen ökat kraftigt. Deras ”affärsmodell” är enkel, mottagaren ska tro att det är ett utskick av en myndighet eller liknande såsom Bolagsverket och att det endast är en kontroll/uppdatering av era företagsuppgifter.  

Men var uppmärksam, deras utskick är inte harmlösa – tvärtom. Om man läser det finstilta förbinder man sig att betala en avgift, alltsomoftast på en tvåårsperiod motsvarande omkring 5000 kronor per år och totalt 10 000 kronor.

Detta är inget annat ett modernt bondfångeri, så gå inte på det!

Om ni mot förmodan skrivit på och därmed får en faktura bestrid och uppge att ni blivit vilseledda eller att det inte föreligger ett avtal då det aldrig funnits någon s.k. partsavsikt att ingå ett avtal.

Ni kommer med stor risk därefter få påminnelser och krav från deras s.k. ”inkassobolag”, invänd även där och hänvisa till ert befintliga bestridande. 

Att ansöka om betalningsföreläggande till Kronofogden på en tvistig fordran, strider mot god inkassossed. 

I skrivande stund (2017) har Bolagsupplysningen inte drivit saken vidare till domstol på flera år då detta inte är deras ”affärsmodell”. Däremot kommer ni att få ett stort antal påminnelser av påstådda inkassobolag eller skilda påtryckningar mailledes att betala. Men stå på er!

Håll era huvuden kalla, ni är inte ensamma, jag har personligen mottagit ett 100-tal samtal om just Bolagsupplysningen av orolig medlemmar genom åren.

Företagarna tar frågor om vilseledande och liknande bluff med största allvar och försöker hjälpa medlemmar enskilt men även i större arenor såsom medlemskap i Samverkansgruppen mot fakturabedrägerier. I gruppen ingår förutom Företagarna, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Svensk Handel och UC. Men även på nationell nivå genom att lyfta frågan mot våra valda politiker.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.