För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller vid tolkning av avtal på flera språk?

Fråga: Hur ska jag som företagare tänka kring språk i avtal? Vad händer om det blir konflikt om ett avtal som finns både på svenska och på ett annat språk?

Svar från juristenDet kan hända att du som företagare kommer i kontakt med avtal som är på andra språk än svenska. Det som först och främst är viktigt att tänka på är att du förstår vad det är du skriver under.

Om ett avtal finns i flera olika språkversioner är det viktigt att det framgår vilken som är originalversion och vars lydelse ska ha företräde om olika tolkningar kan göras av de olika språkversionerna. Även om en översättning är gjord på ett professionellt sätt kan tvetydigheter dyka upp mellan de olika versionerna. Är det då tydligt vilken språkversion som har företräde, så har du förebyggt detta problem. 

 En annan sak som är viktig att vara uppmärksam på om avtalet är på ett annat språk än svenska, är vilket lands lag som styr avtalet. Man får generellt i avtal välja om det ska vara svensk lag eller något annat lands lag som styr. Om det är något annat lands lag som styr är det alltid bra att stämma av med en jurist som kan just det landets lag, vad det här avtalet innebär.  

 Om du har ett avtal som du behöver översätta till ett annat språk, rekommenderar vi att du använder en auktoriserad översättningsbyrå, för att få innebörden i avtalet rätt även på det språket du behöver översätta till. Tänk också på att lagvalet kan få betydelse även för formuleringarna i avtalet. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.