För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur tar jag upp kriget i Ukraina i företagets årsredovisning?

Är det något särskilt jag ska tänka på när jag upprättar årsredovisningen för mitt aktiebolag med tanke på kriget i Ukraina?

Svar från juristen: Ja, om ditt företag påverkas av kriget i Ukraina ska du ta med det i förvaltningsberättelsen om det inträffat före räkenskapsårets utgång. Om räkenskapsåret avslutades före den 24 februari 2022 och ditt företag påverkas ska det i stället tas upp i en not eftersom det då är en händelse efter räkenskapsårets utgång. Ifall ditt företag inte påverkas eller inte kan bedöma om företaget påverkas är du inte skyldig att ta upp händelsen men får göra det.

Väsentliga händelser

Om ditt företag är ett mindre aktiebolag och tillämpar K2-reglerna för årsredovisningen ska denna typ av väsentliga händelser tas upp under rubriken Allmänt om verksamheten. Där kan du då beskriva hur ditt företag påverkas av störningar i leveranser, brist på säsongsarbetare, effekter av sanktioner med mera.

Bokföringsnämnden har mer utförlig information på sin webbplats: Väsentliga händelser medanledning av kriget i Ukraina.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.