För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller vid semestertider?

Kan en anställd kräva fyra veckors semester i rad, eller kan jag som förtagare beordra två veckors semester, två veckors arbete och sedan två veckors semester?

Ja, om arbetsgivaren och arbetstagaren inte kommer överens om semesterns förläggning är det arbetsgivaren som bestämmer, med vissa begränsningar enligt semesterlagen.

Arbetsgivare som ensidigt bestämmer tidpunkt för semestern ska lägga ut fyra veckor i rad under perioden juni-augusti. Dessutom ska arbetsgivaren lämna besked om semesterns förläggning minst två månader före semesterns början.

Om det finns särskilda skäl kan besked om semesterns förläggning lämnas senare och semestern kan också förläggas med fyra veckor till annan period. Din variant med två perioder med två veckors semester förutsätter därför att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om detta.

Vad gäller semesterns förläggning kan arbetsgivare och arbetstagare avtala bort semesterlagens regler. Tänk på att om du är bunden av kollektivavtal kan det finnas avvikande regler i kollektivavtalet.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & Ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.