För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag säga upp företagets hyreskontrakt i förtid?

Fråga: Vi har inte längre råd att betala hyran för vår lokal. Vi tyckte hyran var hög redan innan vi fick ekonomiska svårigheter i företaget. När vi tagit upp detta med hyresvärden säger de att vi inte kan avsluta kontraktet i förtid, det löper på tre år i taget. Stämmer det?

Svar från juristen: Ja det stämmer, det går inte att avsluta kontraktet i förtid om inte hyresvärden går med på det.

Uppsägning för avflytt eller villkorsändring

För att säga upp hyresavtalet behöver du säga upp det till hyrestidens utgång. Det finns två typer av uppsägningar, antingen gör du en uppsägning för avflytt, eller en uppsägning för villkorsändring. Om du tycker att lokalen i övrigt är bra och lämplig för din verksamhet kan du överväga en uppsägning för villkorsändring och till exempel kräva en lägre hyra som villkor för att fortsätta hyra nästkommande hyresperiod. Var noga med att säga upp hyresavtalet i rätt tid och till rätt tidpunkt. Använd gärna Företagarnas mallar för uppsägning och ta del av informationen som finns i försättsbladet till mallen.

Nedsättning av hyran

Oavsett om du planerar att säga upp hyresavtalet till hyrestidens utgång kan du kontakta hyresvärden och se om ni kan göra en överenskommelse om nedsättning av hyran under en period. Ett annat alternativ kan vara att undersöka möjligheterna att överlåta lokalhyreskontraktet för att kunna flytta till en lokal med lägre hyra innan hyrestiden löper ut.

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Lokalhyra & Fastighetsrätt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.