För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Finns det någon minimilön för bärhjälpare?

Vad är minimilönen i Sverige för en bärhjälpare dvs en person som sitter bredvid och endast hjälper installatören att lyfta och bära? Ingen utbildning eller språkkunskap krävs i detta arbete.

I Sverige finns ingen lag om minimilön. Däremot så finns regler om lägstalöner i kollektivavtal och dessa lägsta löner är de arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal skyldiga att följa. Den arbetsgivare som betalar ut för låg lön och är bunden av kollektivavtal kan räkna med att få ett lönekrav och även skadeståndskrav från facket för brott mot kollektivavtalet.

Arbetsgivare som inte är skyldiga att följa kollektivavtal måste ändå betala en lön som åtminstone inte är oskäligt låg. Den arbetsgivare som betalar ut oskäligt låg lön utan att vara bunden av kollektivavtal får räkna med risken att arbetstagaren i efterhand begär att lönevillkoret ska jämkas enligt 36 § avtalslagen då lönevillkoret är oskäligt.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.