För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Behövs byte av bolagsform p.g.a. dödsfall?

Jag har tillsammans med min far drivit ett handelsbolag. Nu har han avlidit. Jag har tänkt mig att köra vidare med företaget ensam men frågan är om det funkar att ha kvar handelsbolaget? Ska jag ändra till aktiebolag eller enskild firma?

Då en bolagsman har dött ska handelsbolaget träda i likvidation om ni inte avtalat om annat i bolagsavtalet eller du som kvarvarande bolagsman väljer att utesluta dödsboet enligt 26 och 30 §§ lagen om handelsbolag och enkla bolag (HBL). Det verkar vara det senare som är det som är aktuellt och då ska du lämna ersättning som motsvarar vad dödsboet skulle fått vid ett bolagsskifte.

Vid likvidationen kommer hela eller delar av verksamheten att kunna skiftas ut till dig som delägare. Du kan då välja antingen att fortsätta driva verksamheten som enskild firma eller så kan du föra över verksamheten till ett AB. Vi brukar rekommendera att använda AB om det är stora risker i verksamheten, om man har utomstående anställda eller om det är höga vinster som gör det skattemässigt förmånligt att ha verksamheten i ett AB.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.