För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad betyder slopat karensavdrag för egenföretagare från 8 december 2021?

Fråga: Hur ser reglerna om karensavdrag ut för mig som är egenföretagare mellan den 8 december 2021 och den 31 mars 2022?

Svar från juristen: Har du en enskild firma får du som egenföretagare sjukpenning från Försäkringskassan dag 1-14, alltså från första sjukdagen. Ersättningen ansöker du om hos Försäkringskassan.

När du är anställd i ditt eget aktiebolag gör aktiebolaget ett vanligt karensavdrag från sjuklönen. Du kan sedan ansöka hos Försäkringskassan om ersättning för karensavdraget.

Båda typer av ersättningar kommer du få ansöka om retroaktivt, från och med början av 2022. Det beror på att regeringen kommer lämna den extra ändringsbudgeten till riksdagen efter årsskiftet för röstning. Till dess går det endast att ansöka om ersättning för karens till och med 30 september 2021. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.