För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Behöver mitt företag ha separata omklädningsrum?

Fråga: Jag driver ett företag där majoriteten av de anställda är män. Jag vill anställa fler kvinnor. Behöver det finnas separata omklädningsrum för män och kvinnor på arbetsplatsen? Vilka krav ställs ur arbetsmiljösynpunkt?

Svar från juristen: På arbetsplatser där arbetstagare utför smutsande eller svettdrivande arbete, eller där arbetstagare behöver bära arbetskläder, ska det finnas omklädningsrum eller annat lämpligt utrymme för omklädning på arbetsplatsen. Om arbetet är svettdrivande eller smutsande ska det även finnas dusch tillgänglig på arbetsplatsen. 

Arbetsplatser ska ha separata omklädningsrum för män och kvinnor, om de ska användas samtidigt enligt föreskrifter för arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1). Likaså ska det finnas skilda duschar för män och kvinnor, i de fall duscharna behöver användas samtidigt.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Övrigt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.