För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

När behövs ett aktieägaravtal?

Jag har ett aktiebolag med en kompanjon. Vi står i tankarna att skriva ett aktieägaravtal. Är det nödvändigt och finns det något krav enligt lag att upprätta det?

Fråga juristen om företagande. Foto: Shutterstock

Det finns inget krav i aktiebolagslagen som tvingar er till att utforma ett aktieägaravtal. Men det är bra att ha ett aktieägaravtal närmare beskriver hur ni vill att ert samarbete ska gå till. Gällande lagstiftning ger endast en grundläggande ram och skydd för aktieägare och regler för organisationen samt styrning av bolag.

Aktiebolagslagen är allmänt hållen och är inte skriven särskilt för småföretag med få ägare. För att säkra att samtliga delägare får inflytande i bolaget kan ni i ett aktieägaravtal bestämma att andra regler än aktiebolagslagen ska gälla t.ex. att ni ska vara eniga om vissa beslut eller vem som ska ha ev. utslagsröst.

Då ert bolag är ett så kallat 50/50-bolag, med två jämnstarka ägare eller ägargrupper, är regleringen av maktbalansen i bolaget extra viktig.

Ägare i mindre bolag vill gärna styra förutsättningarna för utomstående att köpa aktier i bolaget. Det gäller att hitta en balans mellan intresset av att styra intaget av nya ägare och möjligheten att göra sig av med sina aktier till ett rimligt pris.

 


Se även filmen Viktiga punkter att ha med i ett aktieägaravtal

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.