För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur beskattas jag enligt fåmansföretagsreglerna när jag säljer mina aktier?

Fråga: Hur beskattas jag enligt 3:12-reglerna, eller fåmansföretagsreglerna, när jag säljer mina aktier?

Svar från juristen: När du säljer aktierna i ditt fåmansföretag kommer du att beskattas för vinsten. Det är vad du får för aktierna efter avdrag för vad köpte aktierna för och eventuellt ovillkorade aktieägartillskott och avdrag för försäljningskostnaderna som är den beskattningsbara vinsten. 

Den del av vinsten som motsvarar dina sparade utrymmen för kapitalbeskattad utdelning kommer att beskattas med 20 procent och vinst därutöver som inkomst av tjänst med ca 30-58 procent i skatt. 

Hur mycket du har i sparat utrymme för kapitalbeskattad utdelning hittar du i K10-blanketten i din senaste inkomstdeklaration. 

Du beskattas för vinsten som inkomst av tjänst för högst 100 inkomstbasbelopp, när du säljer dina aktier år 2022 är det 6 820 000 kronor. Vinster därutöver beskattas som inkomst av kapital. 

Under hösten 2016 föreslog en utredning skärpning av fåmansföretagsreglerna. Efter kraftig kritik från bland annat Företagarna stoppades förslaget. Läs mer om vårt arbete med att stoppa skärpningarna i 3:12-reglerna här. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.