För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Julstängt över jul och nyår?

En företagare vill stänga företaget över jul och nyår, i praktiken dagarna mellan de "röda dagarna" som ju egentligen är ordinarie arbetsdagar. Hur hanterar man anställda som inte har semester att ta ut?

Utgångspunkten bör vara att företag lägger ut semester och kompensationsledighet dessa dagar. I skrivande stund är dock problemet att företagaren är för sent ute för att lägga ut semester i år. En arbetsgivare har rätt att bestämma semesterförläggningen. Kravet är då att om arbetsgivare och arbetstagare inte kommer överens om förläggningens ska arbetsgivaren meddela förläggningen minst två månader i förväg.

Om ni tänkt att stänga exempelvis den 22 december skulle en semesterförläggning till denna dag ha meddelats senast för två månader sedan. Se till att planera detta i god tid till kommande år.

Planera redan nu för nästa års semestrar

Ett bra tips är att redan nu se över kalendern för nästa år och se till att bara lägga ut så många semesterdagar under året att det finns dagar kvar till en helgstängning om ni planerar det.
Kompensationsledighet är det regelmässigt arbetsgivaren som ensidigt lägger ut om det inte finns andra regler i tillämpligt kollektivavtal.

I korthet krävs det en överenskommelse om att betala övertid med kompensationsledighet. Om det inte finns någon kompledighet att lägga ut eller att arbetstagarna inte accepterar semesterförläggning återstår bara att betala lön under ledigheten. Någon möjlighet att permittera arbetstagare utan lön finns inte längre.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & Ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.