headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Julstängt över jul och nyår?

En företagare vill stänga företaget över jul och nyår, i praktiken dagarna mellan de "röda dagarna" som ju egentligen är ordinarie arbetsdagar. Hur hanterar man anställda som inte har semester att ta ut?

Utgångspunkten bör vara att företag lägger ut semester och kompensationsledighet dessa dagar. I skrivande stund är dock problemet att företagaren är för sent ute för att lägga ut semester i år. En arbetsgivare har rätt att bestämma semesterförläggningen. Kravet är då att om arbetsgivare och arbetstagare inte kommer överens om förläggningens ska arbetsgivaren meddela förläggningen minst två månader i förväg.

Om ni tänkt att stänga exempelvis den 22 december skulle en semesterförläggning till denna dag ha meddelats senast för två månader sedan. Se till att planera detta i god tid till kommande år.

Planera redan nu för nästa års semestrar

Ett bra tips är att redan nu se över kalendern för nästa år och se till att bara lägga ut så många semesterdagar under året att det finns dagar kvar till en helgstängning om ni planerar det.
Kompensationsledighet är det regelmässigt arbetsgivaren som ensidigt lägger ut om det inte finns andra regler i tillämpligt kollektivavtal.

I korthet krävs det en överenskommelse om att betala övertid med kompensationsledighet. Om det inte finns någon kompledighet att lägga ut eller att arbetstagarna inte accepterar semesterförläggning återstår bara att betala lön under ledigheten. Någon möjlighet att permittera arbetstagare utan lön finns inte längre.

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap