För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kapning av företag

Ett medlemsföretag har blivit utsatt för ett bedrägeri där man nästan lyckades överta ägandet och ledningen av företaget. Bedrägeriet upptäcktes av en slump då en bolagsman gick in i bolagsregistret och såg att det fanns ett ändringsärende under behandling.

Denna typ av bedrägeri är relativt enkelt att genomföra då vem som helst kan skicka in en ändringsanmälan till Bolagsverket utan att nuvarande ägare och styrelse får kännedom om det förrän efter ändringen är genomförd och bedragarna redan har full tillgång till bolaget och dess tillgångar.

Bedrägeriet går i korthet till enligt följande:

  • Bedragarna skickar in en ändringsanmälan till Bolagsverket där man fyller i att sittande styrelse och vd avgår samt att bedragarna (målvakter) skrivs in på dessa poster.
  • På samma blankett fyller man i ny firmatecknare.
  • I detta fall hade man även ändrat firmanamn och säte.
  • Bedragarna hade även bifogat bolagsstämmoprotokoll där man sålt aktierna till nya ägare i bolaget samt fattat beslut om ändring av firmatecknare.

När dessa ändringar är gjorda hos bolagsverket har bedragarna full tillgång till bolaget, dess tillgångar (bank osv.) och kan göra affärer i företagets namn.

För att förhindra detta kan man gå in på Bolagsverkets hemsida och registrera en e-postadress till sitt företag. Detta gör att man automatiskt får ett meddelande när någon anmälan om ändring diarieförs.

Registrera din e-postadress hos bolagsverket.

Utsätts man för kapningsförsök ska man polisanmäla händelsen.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.