För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Är taxiresan i coronatider en skattepliktig förmån?

Fråga: Nu under pandemin vill jag undvika kollektivtrafiken för att inte bli smittad och mitt AB betalar min taxiresa till verkstaden varje dag. Är taxiresan till jobbet en skattepliktig förmån?

Svar: Ja, men under den pågående pandemin har Skatteverket meddelat att de kommer att betrakta taxiresor mellan hemmet och arbetet till vad det skulle kostat dig att åka med kollektivtrafik när arbetsgivaren betalar resan. Arbetsresor ska värderas till marknadsvärdet men eftersom ditt företag betalar taxiresorna för att hindra smittspridning så blir värdering lägre i detta fall. Detta innebär att ditt AB betalar arbetsgivaravgift och du inkomstbeskattas för vad det skulle ha kostat dig åka samma sträcka med kollektivtrafik. Om du som arbetsgivare vill betala dina anställdas arbetsresor med taxi för att undvika smittspridning så gäller samma sak.

Här på Skatteverkets webbplats kan du  läsa i en rättslig vägledning hur Skatteverket resonerar. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.