För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Om elen stängs av på förskolor vid effektbrist, ska mina anställda vara lediga då?

Fråga: Om elen kopplas bort så förskolor stänger och mina anställda behöver vara hemma med barnen, ska de ta ut semester eller tjänstledigt då?

Svar från juristen: Om förskolor och skolor stänger helt på grund av att elen stängts av och en anställd därför måste ta hand om sitt barn inte längre kan arbeta enligt vad som är avtalat är du som arbetsgivare inte skyldig att betala lön.

Ni kan komma överens om att det ska vara obetald ledighet eller att den anställde får ta ut betald semester för att kompensera för inkomstbortfallet. Den anställde kan också undersöka andra möjligheter till ersättning till exempel att ta ut vanlig föräldrapenning när hen måste vara hemma med sitt barn och inte kan arbeta.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.