Vilka arbetstagare omfattas av LAS?
Svar från juristen: Enligt nuvarande regler omfattas inte alla grupper av arbetstagare av bestämmelserna i LAS. De grupper som inte omfattas är:
- Arbetstagare som anses ha en företagsledande eller därmed jämförlig ställning
- Arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj
- Arbetstagare som är anställda för arbete i arbetsgivarens hushushåll
- Arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd i skyddat arbete eller med lönebidrag för utveckling i anställning
- Arbetstagare som är anställda i gymnasial lärlingsanställning
Arbetsvillkorsdirektivet ger nya bestämmelser
Som en del i implementeringen av arbetsvillkorsdirektivet kommer nya bestämmelser införas i LAS och vissa av de nuvarande bestämmelserna ändras. Det innebär också att vissa delar av LAS gäller för vissa av de tidigare undantagna grupperna av arbetstagare. De grupper som kommer att omfattas av LAS när de nya reglerna börjar gälla är:
- Arbetstagare som anses ha en företagsledande eller därmed jämförlig ställning
- Arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj
- Arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd i skyddat arbete eller med lönebidrag för utveckling i anställning
Undantag i LAS försvinner
De nya reglerna börja gälla den 29 juni 2022. Detta innebär att bestämmelserna nedan kommer att gälla även för dessa tre grupper av arbetstagare, som tidigare var undantagna från LAS.
- Ett avtals ogiltighet i den mån det upphäver eller inskränker en arbetstagares rättigheter enligt LAS. Avvikelser från LAS får ske genom kollektivavtal (2 §).
- Hur sammanlagd anställningstid ska beräknas (3 §).
- Hur och vilken information arbetsgivaren ska lämna vid anställningens ingående (6 c §).
- Hur och vilken information arbetsgivaren ska lämna till arbetstagare som är utstationera utomlands (6 d §).
- Hur och vilken information arbetsgivaren ska lämna vid ändring av anställningsvillkor (6 e §).
- Hur och vilken information arbetsgivaren ska lämna om en arbetstagare begärt en annan anställningsform eller en högre sysselsättningsgrad (6 h §).
- Förbud för arbetsgivaren att på vissa grunder förbjuda en arbetstagare att ha en anställning hos en annan arbetsgivare (6 i §).
- Arbetstagarens rätt att behålla lön och andra anställningsförmåner under permittering (21 §).
- Arbetsgivarens och arbetstagarens ersättningsskyldighet för förlust och kränkning som uppkommer till följd av brott mot LAS (38 §).
- Tidsfrister för när skadeståndskrav eller annat fordringsanspråk ska framställas gentemot motparten (41 §).
- Tidsfrister för när underrättelse ska ske eller talan ska väckas för att den klagande parten inte ska förlora sin talerätt (42 §).
- Regler för handläggning av arbetsrättsliga tvister (43 §).
Läs noga
I vissa av bestämmelserna ovan hänvisas till andra paragrafer i LAS men som inte är tillämpliga på de tre grupperna av arbetstagare som kommer att omfattas av delar av LAS. Var därför noggrann när du läser bestämmelserna. Om du är medlem i Företagarna kan du kontakta Företagarnas juridiska rådgivning när du har frågor.
Det finns fram till den 29 juni 2022 inga lagkrav på att ditt aktiebolag måste ge skriftligt besked om anställningsvillkoren eftersom LAS inte ska tillämpas på dina barns anställningar i detta fall. Men om du anställer dina barn i ditt aktiebolag den 29 juni 2022 eller senare ska ditt aktiebolag lämna skriftlig information. Du kan läsa mer om vilken information som ska lämnas i den juridiska FAQ-artikeln Vad innebär arbetsvillkorsdirektivet?
LAS regler om saklig grund för uppsägning gäller inte för dina barn. Du kan därför säga upp dina barn utan att ha saklig grund för uppsägning. Men tänk på att om de är medlemmar i facket eller du har kollektivavtal är ditt AB som arbetsgivare skyldig att informera och förhandla med facket. De har också rätt till en skälig uppsägningstid.