För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur ser konkursförfarandet ut för AB respektive enskild näringsidkare? Är det någon skillnad?

Fråga: Behöver jag ta hänsyn till vilken bolagsform jag har när jag överväger att försätta mitt företag i konkurs?

Svar: Konkursförfarandet är i grunden detsamma men får lite olika konsekvenser beroende på om du har aktiebolag eller enskild firma (är enskild näringsidkare). Som styrelseledamot eller ägare till ett AB har du bara i vissa specifika fall ansvar för bolagets skulder, till exempel för att du gått i borgen, fått företrädaransvar enligt skatteförfarandelagens regler eller inte följt reglerna om kontrollbalansräkning i aktiebolagslagen. Läs mer i artikeln Företagarna tipsar om hur du kan hantera en konkurs.

Vid en konkurs av ett AB är det bolagets tillgångar och verksamhet som säljs eller läggs ner för att betala för företagets skulder. När konkursen är avslutad utan överskott kommer bolaget att likvideras. Du får dock som ägare till AB räkna med att fordringsägare kommer att undersöka möjligheterna att kräva dig på betalning till exempel enligt reglerna om kontrollbalansräkning.

Är du enskild näringsidkare (enskild firma) är det du som försätts i konkurs. Du är personligt ansvarig för enskilda firmans skulder. Det gör att dina privata tillgångar som sparande, hus, bil med mera kan komma att säljas för att kunna betala för förvaltningen av konkursboet och företagets skulder. När konkursen är avslutad kommer du att ha kvar de skulder som inte är betalade. Om du inte kommer att kunna betala skulderna finns viss möjlighet att få så kallad skuldsanering vilket du ansöker om hos Kronofogdemyndigheten.

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.