För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur fungerar det med uppsägning för de som inte är med i facket?

Fråga: Vad är det för regler som gäller om det finns anställd personal som inte är anslutet till Metall eller något annat fackförbund, får de någon hjälp av facket, eller går de under några andra regler? Är det sist in/först ut som gäller, eller har vi som arbetsgivare några rättigheter att styra vilken personal vi vill ha kvar?

Svar från juristenNär det gäller uppsägningar så är det viktigt att fråga berörda personer om de är med i facket. Om arbetsgivaren har kollektivavtal och det är det flera som ska sägas upp p.g.a. arbetsbrist behöver du bara informera och förhandla med kollektivavtalsbärande fack när det inte är fråga om något som särskilt berör annat facks medlem. Men om det är bara enstaka person som ska sägas upp eller arbetsgivaren inte har kollektivavtal har du som arbetsgivare en informations- och förhandlingsskyldighet gentemot fack som arbetsgivaren inte har kollektivavtal med innan arbetsgivaren säger upp p.g.a. arbetsbrist.  

Om ni har kollektivavtal med Metall så bör ni kontakta dem även om dina anställda inte är anslutna. Detta eftersom ni ska förhandla omorganisation m.m. med kollektivavtalsbärande fack. 

Om den berörda personen inte är med i facket, och du inte har tecknat kollektivavtal, har du ingen skyldighet att förhandla med facket. Du kan då prata direkt med den anställda.  

Ett företag med högst tio anställda kan undanta högst två arbetstagare som enligt arbetsgivaren är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Från den 1 oktober 2022 gäller att alla arbetsgivare kan undanta tre anställda som har särskild betydelse för företagets fortsatta verksamhet från turordningen. Du kan läsa mer om undantagen från turordningen i artikeln Hur många anställda får jag undanta från turordningen?  

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.