För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vem ska betala p-bot på tjänstebilen?

Vem ska betala om jag eller en anställd som fått en avgift för felparkering med tjänstebilen?

Enligt lagtexten är det ägaren till bilen som är ansvarig att betala. Detta gäller oavsett om det är felparkeringsavgift (kommunal mark) eller kontrollavgift för olovlig parkering (privat mark). Det utesluter inte att den anställde bör ersätta arbetsgivaren för utgiften. Detta grundar sig i att felparkeringsavgift är en personlig sanktion mot föraren av fordonet.

Om ditt bolag betalar för den anställdes felparkering ska den anställde förmånsbeskattas som om ersättningen hade avsett lön. Arbetsgivaravgift ska också betalas på beloppet. Detta gäller oavsett om felparkeringsavgiften uppstått vid felparkering privat eller vid tjänsteresa. Du, eller din anställde, får inte göra skattemässiga avdrag för felparkering eftersom böter och andra sanktionsavgifter är en privat levnadskostnad.

Som arbetsgivare har du oftast inte rätt kvitta skulder mot den anställdes lön om du inte har avtalet om detta innan. Läs mer om kvittning här: Kan jag kvitta en skuld mot lön?

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.