För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Är mina upplägg för att slippa bilförmånsbeskattning ok?

Företagarna svarar på hur bilförmånsbeskattning fungerar.

Jag har precis köpt en bil för att använda i företaget. Om möjligt kommer jag även använda den privat. Eftersom jag kommer köra väldigt lite privat, men fler gånger än tio per år (ca 800 mil i tjänsten och 200 mil privat), så funderar jag på annat upplägg.

De upplägg jag funderar på är:

  1. Hyra bilen från företaget och betala marknadsmässigt. Bilen är ganska dyr så det jag funderar på att betala är 150-200 kr per mil, hantera det som hyra och även betala moms (ingår i de 150-200 som företaget debiterar mig som privatperson).
  2. Dela på samtliga kostnader inklusive värdeminskning, dvs. 1/5 privat och 4/5 i företaget. Även detta skulle då hanteras som hyra, med momsbetalning till staten om det krävs.

Är dessa upplägg ok för att slippa förmånsbeskattning? Om de inte är det så överväger jag att inte alls köra privat eftersom jag ändå har en till bil och MC. Skulle jag tillämpa normal bilförmån så skulle jag betala 10 000 kr netto för 20 mil per månad, vilket det naturligtvis inte är värt.

Kan jag kalla det biluthyrning? Får jag dra (halva) momsen vid inköpet? Vid försäljning - ska staten bara ha in halv moms då bara halva momsen är avdragsgill vid inköp, eller skall de ha full moms ändå?

Svar:

Nej, det kommer att bli en bilförmånsbeskattning enligt schablon med avdrag för det som du betalar i hyra. I ditt fall kan det därför vara bäst att ha en körjournal som visar att du inte kör bilen privat i sådan omfattning att det blir en bilförmån.

Det finns ett avdragsförbud för moms vid inköp av personbilar till andra verksamheter än återförsäljning, uthyrning, persontransporter i yrkesmässigtrafik, transporter av avlidna och körkortsutbildning enligt 8 kap 15 § mervärdesskattelagen. Eftersom ditt företag inte har fått dra av den ingående momsen behöver företaget inte heller ta ut moms när företaget säljer bilen enligt 3 kap 24 § p 1 mervärdesskattelagen. När företag hyr (leasar) en personbil får företaget dra halva momsen enligt 8 kap 16 § p 2 mervärdesskattelagen.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.