För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Är det obligatoriskt att ha fastigheter försäkrade?

Fråga: Jag har köpt fastigheten där jag driver verksamheten i mitt företag. Nu undrar jag om det är krav på att fastigheten måste vara försäkrad?

Svar från juristen: Nej, det finns inga lagkrav på att en fastighet ska vara försäkrad. Däremot kan det finnas krav på försäkring enligt avtal och även vara lämpligt att ha en försäkring om du som fastighetsägare får till exempel en vattenskada, någon besökare skadar sig på byggnaden eller får krav på dig från någon granne eller annan. Detta till skillnad från om du har bil, då trafikförsäkringen är obligatorisk.

Viktigt att tänka på är också att fastighetsägare kan bli ansvariga för miljöskador och tvingas sanera sin fastighet, även om det är någon annan som har förorenat.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Lokalhyra & Fastighetsrätt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.