För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Måste jag betala ut sjuklön under tjänstledighet?

Jag har en anställd på halvtid med timlön som varit sjukskriven sedan augusti. Den anställde har dock inte arbetat hos mig sedan 1 maj 2017 utan varit tjänstledig och blev sjukskriven under tjänstledigheten.Jag undrar hur det fungerar med sjuklön, är jag skyldig att betala ut det och isåfall hur mycket?

Nej, om den anställde skulle varit tjänstledig under sjukperioden finns ingen skyldighet att betala ut sjuklön. Sjuklönen baseras på den lön som den anställde förlorar på att vara sjukfrånvarande. Då den anställde är tjänstledig utan lön blir det ingen sjuklön.

Sjuklönen arbetsgivaren ska betala är 80 procent av vad arbetstagaren annars skulle haft i lön efter karensavdrag. Karensavdraget är på 20 procent av den sjuklön den anställde beräknas få en kalendervecka. Du kan läsa mer om hur du räknar fram karensavdraget i vår faq-artikel Hur räknar jag ut karensavdrag för mina anställda och mig?

När arbetstagaren fortfarande är sjuk den femtonde dagen ska arbetsgivaren anmäla detta till Försäkringskassan. Från femtonde dagen i sjukperioden betalar Försäkringskassan ut sjukpenning.

Lyssna på Juristerna svarar 37: Hur fungerar olika typer av tjänstledighet?

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.