För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Skatt på hemmakontorsmöbler för anställd?

Jag har en anställd som behöver inreda ett enkelt hemmakontor och vill få detta betalt av mitt företag. Hur går vi bäst till väga? Blir detta skattepliktigt?

När allt fler anställda arbetar hemifrån dyker denna fråga upp i många sammanhang. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön också när den anställde arbetar hemma. Det finns olika vägar att gå i detta fall.

1. Ersättning i efterhand

Den anställde köper in kontorsmöbler eller annan utrustning och arbetsgivaren betalar sedan ersättning för detta.

Det som köpts in kommer att ägas av den anställde. I detta fall blir ersättningen skattepliktig. Den anställde kommer att få betala skatt på summan och arbetsgivaren behöver i sin tur betala arbetsgivaravgifter.

2. Arbetsgivaren äger

Arbetsgivaren köper in möblerna eller arbetsutrustningen som den anställde behöver för sitt arbete, alternativt att den anställda köper utrustningen men får ersättning av arbetsgivaren efter att ha lämnat in kvitto.

Arbetsgivaren äger utrustningen.

Detta innebär normalt inte att utrustningen räknas som skattepliktig förmån eftersom den används i arbetet och ett ev. privat nyttjande är av mindre värde. Det viktiga är att den utrustning som köps in behövs för att den anställde ska kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt.

Om den anställde slutar på företaget och ska få behålla möblerna eller utrustningen kan de däremot räknas som en skattepliktig förmån, som beräknas på hur mycket möblerna då är värda.

Är du medlem i Företagarna kontakta oss jurister på Företagarna på telnr 0771 45 45 45 om du har ytterligare frågor.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.