För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad menas med att RUT- och ROT-arbeten ska betalas elektroniskt fr.o.m. den 1 januari 2020?

Finns det betalningar som inte räknas som elektroniska enligt lagen?

En elektronisk betalning är en betalning som har förmedlats av en betaltjänstleverantör enligt lagen om betaltjänster och som innehåller uppgifter om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt. Detta kan till exempel vara en överföring från köparens bankkonto till säljarens bankkonto.

En betaltjänst enligt lagen om betaltjänster är bland annat betalning genom till exempel autogiro och kontobaserade betalningar. Andra exempel på en elektronisk betalning är en betalning med kontokort och Swish. Men inte betalning med check eftersom sådan vid en sådan utbetalning behöver inte mottagaren anges. Inte heller är betalning med kryptovalutor (till exempel Bitcoin) och liknande betalningslösningar är elektronisk betalning eftersom sådana betalningar inte förmedlas av en betaltjänstleverantör enligt lagen om betaltjänster.

Vid en elektronisk betalning registreras betalningar på ett sätt som innebär att det går att identifiera avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt för betalningen genom att betalningsanvändaren instruerar betaltjänstleverantören (till exempel banken) att överföra medel till mottagarens konto. Vid betalning kontant kan parterna vara anonyma eftersom det inte behöver bli några dokumenterade spår efter betalningen.

Även om arbetena utförts helt eller delvis före den 1 januari 2020 ska betalning som sker från och med den 1 januari 2020 betalas elektroniskt. Den köpare som vill betala kontant efter den 1 januari 2020 får sätta in pengarna på sitt bankkonto och genomföra betalningen från sitt konto.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.