För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Räknat fel i anbudsförfrågan från en statlig myndighet?

Jag har svarat på en anbudsförfrågan från en statlig myndighet. Nu har jag upptäckt en felräkning i mitt anbud. Jag har kontaktat myndigheten om att få rätta felräkningen men myndigheten nekar mig detta. Kan de verkligen neka mig att rätta felet?

En upphandlande myndighet får tillåta att du som anbudsgivare rättar en felräkning. Felräkningen måste dock vara uppenbar. Bestämmelsen är dessutom valfri för den upphandlande myndigheten i den meningen att myndigheten väljer om en sådan rättelse ska ske.

Myndigheten har alltså inte någon skyldighet att tillåta rättelse. En anbudsgivare har inte heller någon rätt att få till stånd en sådan rättelse.

Om en anbudsgivare tillåtits att rätta ett uppenbart fel följer emellertid av likabehandlingsprincipen att myndigheten är skyldig att bereda andra anbudsgivare motsvarande möjlighet till rättelse av uppenbara fel.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.