headphones newspaper video-player

Vilka regler gäller för klädkoder?

Vi har en klädkod på vår arbetsplats och det står i vår medarbetarhandbok att arbetstagarna ska följa det regelverk och policy som företaget föreskriver. Samtalsämnet har nu kommit upp om hur arbetsgivaren kan kräva detta, ersättning för de kläder som arbetstagaren ska bära för att följa företagets policy och vilken/vilka lagar som gäller för detta ur arbetsgivarens vinkel. Vi har ett säljkontor med häften kvinnor och hälften män.

Om ni har en klädpolicy var detta ett villkor för anställningen som de anställda kände till när de började. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om det ska finnas en klädkod. Det finns ingen lag som reglerar klädkoder.

Arbetskläder och uniform är skattefritt för arbetstagaren. Skattefriheten gäller inte kostymer eller dräkter, eftersom dessa även kan användas privat.

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans kan vi förändra

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.