För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Behöver pensionärer enbart betala ålderspensionsavgiften?

Fråga: Jag har hört att jag som pensionär och företagare bara behöver betala ålderspensionsavgiften av de sociala avgifterna. Stämmer det?

Svar från juristen: Ja, om du vid årets ingång fyllt 65 år behöver ditt AB bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21% (år 2022) som arbetsgivaravgift på den lön som ditt bolag betalar ut till dig.

Om du i stället har enskild näringsverksamhet gäller att du bara ska betala ålderspensionsavgiftsdelen av egenavgifterna om du antingen fyllt 65 år vid årets ingång eller om du tagit ut hel allmän pension hela året beskattningsåret. Hel allmän pension, det vill säga både hel inkomstpension och hel premiepension, kan du börja ta ut från det att du fyller 62 år om du är född 1960 och från 63 år om du är född 1961 eller 1962. 

Ålderspension olika beroende på företagsform

Med andra ord är det olika regler för beroende på företagsform. Tänk dock på att du sänker pensionsutbetalningen per månad genom att ta ut den tidigt. 

Du kan läsa mer om den allmänna pensionen på Pensionsmyndighetens webbplats .

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.