För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad ska jag erbjuda vikarien för friskvårdsbidrag och förmåner?

Fråga: Om jag anställer en vikarie, vad ska jag erbjuda för förmåner och friskvårdsbidrag?

Svar från juristerna: Huvudregeln är att ett friskvårdsbidrag ska ges med lika stort belopp till alla anställda för att det ska vara en skattefri förmån. Arbetsgivare har dock möjlighet att proportionera friskvårdsbidraget i förhållande till arbetstid och anställningstid under året. Hur det kan gå till och vad gäller för friskvårdsbidrag för medarbetare som inte har fast anställning kan du läsa om här.

Vikarier bör i allmänhet erbjudas samma förmåner som ordinarie anställda.  En arbetsgivare får inte missgynna tidsbegränsade anställda genom att tillämpa mindre förmånliga löne- eller anställningsvillkor om inte arbetsgivaren visar att missgynnandet saknar samband med den tidsbegränsade anställningen. Förbudet gäller inte om tillämpningen är berättigad av sakliga skäl. Ett missgynnande anställningsvillkor måste framstå som godtagbart och inte uppfattas som stötande, orättvist, oskäligt eller liknande.  

Läs mer om friskvårdsbidrag: Arbetsgivarens guide till friskvårdsbidrag 

Mer om vikariat

Vad innebär vikariat?

Hur fungerar semester vid vikariat? 

Kan jag säga upp en vikarie?

Kombinera provanställning och vikariat?

 

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.