För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Min anställda förstörde företagets bil - kan jag kräva ersättning?

Efter att en av mina anställda varit ute på uppdrag med företagsbilen så upptäckte jag en stor bula och repor på bilen. Jag är övertygad om att skadorna orsakats under tiden han haft bilen. Kan jag kräva honom på självrisken som behöver betalas till försäkringsbolaget?

Troligtvis inte. Arbetstagare har ett mycket begränsat skadeståndsansvar gentemot arbetsgivare. En arbetstagare kan bara bli skadeståndsskyldig om det finns synnerliga skäl.

Det är synnerliga skäl om arbetstagaren varit grovt oaktsam eller agerat uppsåtligt. För det fall din anställde varit grovt oaktsam när han kört bilen, eller om han medvetet skulle ha orsakat skadorna, kan han anses vara ersättningsskyldig för skadan och därmed självrisken.

Om det ”bara” är en olyckshändelse så är det företaget som får stå för det.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.