För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vilken avtalsform gäller för dropshipping?

Fråga: Jag funderar på att starta e-handel och arbeta med dropshipping för att slippa ha ett eget lager. Jag har läst att det betyder att mitt företag räknas som handelskommissionär i stället för återförsäljare. Vad betyder detta rent juridiskt?

Svar från juristen: Den som för annans räkning säljer och köper lös egendom i eget namn kallas för kommissionär. Det betyder att kommissionären inte äger den lösa egendomen, utan har bara rätt att sälja egendomen vidare till kunden i sitt eget namn. Det bör därför alltid finnas ett kommissionsavtal mellan kommittenten som är uppdragsgivaren (till exempel producent eller grossist) och kommissionären.  

Kommissionslagen är tvingande

Kommissionslagen blir aktuell i avtalsförhållandet mellan kommittenten och kommissionären. Denna lagstiftning är tvingande, vilket innebär att de avtalsvillkor som bestäms i ett kommissionsavtal inte får innehålla sämre villkor än det som finns reglerat i kommissionslagen. Skulle det förekomma sämre villkor i kommissionsavtalet än vad lagen tillåter, anses villkoren vara ogiltiga och inte har en verkan mot kommissionären. 

LÄS ÄVEN: Vad är skillnaden mellan återförsäljare och handelskommissionär? 

Skillnad mellan återförsäljare och kommissionär 

Skillnaden mellan att vara en återförsäljare och kommissionär är att avtalsförhållandet mellan leverantören och återförsäljaren saknar en specifik lagstiftning.  

Den största skillnaden mellan en återförsäljare och en kommissionär är vem som egentligen äger varorna som ska säljas. I och med att kommissionären inte är ägare av varorna är det kommittenten som äger varorna tills att de har sålts. Fördelen för en kommissionär är att denne inte behöver köpa varorna innan de har sålts vidare. En återförsäljare köper in och äger varorna som säljs.  

Föreligger det en kommission är det kommittenten som tar den affärsmässiga risken för att en avtalsöverenskommelse med tredjeman blir aktuell. En person som själv handlar för sin räkning bär då risken och det kan exempelvis vara en återförsäljare. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.