För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur får mitt företag pengar från brexitjusteringsreserven?

Fråga: När Storbritannien lämnade EU anlitade vi en konsult som gick igenom vår försäljning dit för att se om det var värt för oss att fortsätta. Det kostade en hel del pengar för oss och jag har hört att man kan få ersättning för sådana kostnader. Stämmer det och hur gör man?

Svar från juristen: Det stämmer att företag kan söka ersättning för kostnader som uppkommit på grund av brexit. EU har beslutat om ett gemensamt instrument i budgeten som ska ge stöd för kostnader som uppstått åren 2020–2023. På svenska heter det brexitjusteringsreserven och brukar förkortas BAR, efter dess engelska namn, brexit adjustment reserve.

Stöd ur brexitjusteringsreserven kan sökas vid så kallade utlysningar. I Sverige är det myndigheten Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (Svenska ESF-rådet) som gör sådana utlysningar. 

Utan att veta vad ert företag har för verksamhet går det inte att säga om ni uppfyller villkoren för att söka stöd från den nu aktuella utlysningen. Gå därför in på Svenska ESF-rådets webbplats och läs mer.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Övrigt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.