För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan arbetsgivare förlänga en provanställning?

Fråga: Vi har en provanställning som går ut om en vecka. Det har visat sig att den provanställde friserat arbetstiderna och jag undrar om det går att förlänga provanställningen. Vi har diskuterat tidsangivelser med den anställde och han har rättat till senaste månadsrapporten. Vi är beredda att ge honom en chans och har viss förståelse för beteendet då han tidigare jobbat på ett annat arbetsställe inom samma kedja där detta beteende var kutym. 

Svar från juristen: Nej, det är bara i extremt sällsynta fall då du som arbetsgivare inte kunnat pröva personen i arbetsuppgifterna under prövotiden som den kan förlängas. Detta kan ske till exempel när den provanställde har varit sjukskriven eller av annan anledning frånvarande stor del av prövoperioden. Ni kan då komma överens om att förlänga provanställningen eller skriva en ny provanställning som längst motsvarande den tidigare frånvaroperioden. 

Se upp för formfel

Om du inte har sakliga skäl och kan avtala om förlängning kan du välja mellan att låta provanställningen gå över i en tillsvidareanställning eller avbryta provanställningen innan prövotiden löper ut. Låter du det bli en tillsvidareanställning kan du bara säga upp om du som arbetsgivare har sakliga skäl för uppsägningen, till exempel upprepat fusk med tidrapporteringen. Om du avbryter provanställningen utan att lämna besked två veckor i förväg till den provanställde och den fackförening som arbetstagaren tillhör riskerar du som arbetsgivare att få betala skadestånd enligt LAS för formfelet. 

Verkyg: Räkna ut kostnaden för en anställd

Ta hjälp att tolka

Om du avbrutit provanställningen kan du erbjuda en visstidsanställning. Det är då upp till den anställde att avgöra om hen vi godta erbjudande och bli tidsbegränsat anställd eller inte. 

Om du som arbetsgivare är bunden av kollektivavtal kan det finnas andra regler i kollektivavtalet. Det kan då till exempel finnas möjlighet till förlängning. Om du är medlem i en arbetsgivarorganisation kan du kontakta den eller om du har hängavtal kan du kontakta facket för att få hjälp med tolkningen av kollektivavtalet. 

Läs mer

Anställningsavtal - mallar 
Juristerna svarar 02: Vilken anställningsform ska jag välja?
Juristerna svarar 19: Vad ska jag skriva i anställningsavtalet?

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.