För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Kan jag förbjuda anställda att jobba med annat?

Fråga: Hur kommer möjligheterna se ut för mig som arbetsgivare att förbjuda mina anställda från att ta annan anställning under anställningstiden efter förändringarna i LAS?

Svar från juristen: Arbetsgivare får inte förbjuda sina anställda att under anställningen ha en annan anställning vid sidan av.

Tre undantag 

Det finns tre undantag när arbetsgivaren får förbjuda en anställd att ta en annan anställning. 

  1. Om den andra anställningen är arbetshindrande

Det första undantaget är när den anställde inte kan utföra sitt arbete för arbetsgivaren på ett bra sätt på grund av den andra anställningen. Med arbetshindrande menas att den andra anställningen till exempel är så omfattande eller pågår på sådana tider att arbetstagaren inte kan utföra sitt ordinarie arbete på ett fullgott sätt.  

  1. Konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet på ett sätt som kan orsaka skada

Det andra undantaget handlar om att arbetstagarens andra anställning konkurrerar med den första arbetsgivarens verksamhet på sådant sätt som kan orsaka skada för arbetsgivaren. Vad som kan anses orsaka skada är något som får bedömas från fall till fall, men även en risk för skada ska kunna beaktas. 

  1. På något annat sätt kan skada arbetsgivarens verksamhet

Det tredje undantaget avser andra situationer när arbetsgivarens verksamhet kan skadas, vilket också är något som kommer bedömas från fall till fall. Det kan till exempel handla om att den andra anställningen är skadar kundernas förtroende för arbetsgivaren.  

Exempel på missgynnelse 

En arbetstagare som har en annan anställning får enligt de nya reglerna inte missgynnas av sin arbetsgivare. Med missgynnande avses behandling som kan sägas medföra skada eller nackdel för arbetstagare. Att gå miste om en anställning eller befordran, att omplaceras eller att gå miste om löneökningar är några exempel. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.