För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad skiljer ett kommanditbolag från ett handelsbolag?

Fråga: Jag och en vän ska starta företag. Jag tycker att handelsbolag verkar bäst för oss men min vän säger att vi borde ha ett kommanditbolag. Vad är skillnaden?

Svar från juristen: Ett handelsbolag har alltid två eller fler delägare, som kallas bolagsmän. Bolagsmännen kan vara både fysiska personer och juridiska personer. Ett kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag. Ur skattesynpunkt behandlas kommanditbolag på samma sätt som handelsbolag.

I ett handelsbolag svarar bolagsmännen solidariskt för bolagets ingångna avtal och skulder. Detta solidariska ansvar kan inte avtalas bort.

Komplementär och kommanditdelägare

I ett kommanditbolag skiljer sig däremot ansvaret åt mellan bolagsmännen. Minst en bolagsman i ett kommanditbolag ska vara komplementär och minst en bolagsman ska vara kommanditdelägare.

En komplementär är obegränsad ansvarig för bolagets ingångna avtal och skulder. Om komplementären är en fysisk person är denne alltså personligen solidariskt ansvarig för bolagets skulder.

Kommanditdelägare är endast begränsat ansvarig. Det betyder att hen endast riskerar det kapital som hen har satsat i bolaget.

Skriv ett bolagsavtal

Bestämmelserna om kommanditbolag gör att denna företagsform lämpar sig bäst för de fall där det är skillnad på hur drivande bolagsmännen är i verksamheten, eller när komplementären är ett aktiebolag och kommanditdelägarna är fysiska personer. I vanliga fall har inte den som är kommanditdelägare särskilt stort inflytande över hur företaget sköts.

Tänk på att skriva ett bolagsavtal mellan er oavsett om ni väljer handelsbolag eller kommanditbolag. Lagen om handelsbolag och enkla bolag m.m. har vissa grundläggande regler, men ni kanske vill att till exempel resultatet ska hanteras på annat sätt eller avtala om hur bolaget ska styras.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.