För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ska jag betala lön om företagets el kopplas bort vid effektbrist?

Fråga: Om elen stängs av till företaget och vi inte kan jobba, ska jag ändå betala ut lön då?

Svar från juristen: Ja, som arbetsgivare ska du betala lön enligt anställningsavtalet även om något arbete inte kan utföras på grund av att elen är tillfälligt avstängd.

Du kan som arbetsgivare undersöka möjligheterna till tillfällig lösning som till exempel andra arbetsuppgifter eller att arbetet utförs på alternativt ställe. Du kan också undersöka möjligheterna att komma överens om att arbetet utförs vid andra tidpunkter, så kallad förskjuten arbetstid. Tänk dock på att en sådan överenskommelse ska överensstämma med kollektivavtal, arbetstidslagen med mera.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.