headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Måste mitt företag ha LEI-kod?

Om du i ditt företag ska handla med värdepapper, t.ex. obligationer eller aktier, ska ditt företag skaffa en LEI-kod fr.o.m. den 3 januari 2018.

Om ditt företag är en enskild firma kan det räcka med att du får NID-nummer, nationellt identifikations nummer, hos t.ex. din bank. Ska ditt företag handla med derivat ska det skaffa LEI-kod före den 1 november 2017.

LEI står för Legal Entity Identifier. LEI-kod är en internationell identifiering av ditt företag.

Ditt företag ansöker om LEI hos någon av de auktoriserade leverantörerna. Vilka de är hittar du på www.gleif.org. Ditt företag kommer att få betala en avgift för registreringen men också en underhållsavgift löpande så länge registreringen består. Hur stor avgiften är varierar mellan olika leverantörer.

Tänk på att det kan ta tid att utfärda LEI-koden för ditt företag så skaffa en i god tid före ditt företag behöver använda den. Naturligtvis påverkar detta inte ditt företags organisationsnummer.

Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.  

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap