För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Måste mitt företag ha LEI-kod?

Om du i ditt företag ska handla med värdepapper, t.ex. obligationer eller aktier, ska ditt företag skaffa en LEI-kod fr.o.m. den 3 januari 2018.

Om ditt företag är en enskild firma kan det räcka med att du får NID-nummer, nationellt identifikations nummer, hos t.ex. din bank. Ska ditt företag handla med derivat ska det skaffa LEI-kod före den 1 november 2017.

LEI står för Legal Entity Identifier. LEI-kod är en internationell identifiering av ditt företag.

Ditt företag ansöker om LEI hos någon av de auktoriserade leverantörerna. Vilka de är hittar du på www.gleif.org. Ditt företag kommer att få betala en avgift för registreringen men också en underhållsavgift löpande så länge registreringen består. Hur stor avgiften är varierar mellan olika leverantörer.

Tänk på att det kan ta tid att utfärda LEI-koden för ditt företag så skaffa en i god tid före ditt företag behöver använda den. Naturligtvis påverkar detta inte ditt företags organisationsnummer.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.