För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag ge lägre friskvårdsbidrag till de som inte har fast anställning?

Fråga: Jag funderar på att ge lägre friskvårdsbidrag till de anställda som enbart arbetar deltid eller har en tidsbegränsad anställning. Är det tillåtet?

Svar från juristen: Ja, huvudregeln är att friskvårdsbidrag ska ges med lika stort belopp till alla anställda. Men arbetsgivare har en möjlighet att proportionera friskvårsbidraget och begränsa beloppet för friskvårdbidrag till anställda som arbetar deltid eller har en tidsbegränsad anställning.  

Till exempel har arbetsgivare möjlighet att erbjuda 1 500 kronor i friskvårdsbidrag till anställda som enbart arbetar sex månader under året, och samtidigt erbjuda 3 000 kronor i friskvårdsbidrag till tillsvidareanställda. 

På motsvarande sätt kan arbetsgivare ge friskvårdsbidrag som motsvarar andel av heltid. Till exempel kan arbetsgivare erbjuda 1 500 kronor i friskvårdsbidrag till anställda som arbetar halvtid och samtidigt erbjuda 3 000 kronor i friskvårdsbidrag till anställda som arbetar heltid.  

Arbetsgivare kan däremot inte proportionera friskvårdsbidraget för anställda som är sjukskrivna eller föräldralediga. Arbetsgivare ska i dessa fall utgå från ordinarie arbetstid vid bedömningen av friskvårdsbidragets storlek. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.