För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vems ansvar är surströmmingsdoften?

Fråga: Jag äger en kontorsfastighet och hyr ut lokaler till olika företag. Nu visar det sig att en av mina hyresgäster har haft surströmmingsskiva i det företagets sammanträdesrum och de andra hyresgästerna klagar på dålig lukt i hela huset och vill ha hyresavdrag. Kan jag kräva att min hyresgäst bekostar åtgärder för att få bort lukten?

Svar från juristen: Ja, hyresgästen ska under hyrestiden väl vårda lägenheten. Med det menas att hyresgästen har en vårdnadsplikt som innebär bland annat rengöring. Så om doften av surströmming stannar kvar och sprids i fastigheten kan du begära att hyresgästen vidtar åtgärder för att få bort lukten.

Hyresgästen har också ansvar för de som vistas i lokalen. Har någon av de som vistats i lokalen till exempel lagt en surströmming i ventilationssystemet kan hyresgästen hållas ansvarig för det på samma sätt som för annan skadegörelse utförd av besökare i lokalen. Hyresgästen är skyldig att ersätta hyresvärden för all skada som har uppkommit genom vållande, vårdslöshet eller försummelse av de som deltog i surströmmingsfesten i hyresgästens lokal. 

Hyresavdrag kan bli aktuellt vid så kallad brist i lokalen för övriga hyresgäster även när det inte är du som hyresvärd utan annan hyresgäst som orsakat bristen. Det kan dock vara så att det är sådan mindre och kortare olägenheten att nedsättningen av hyran blir låg.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Övrigt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.