För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

När kan jag säga upp en medarbetare med hänvisning till pension?

Fråga: Måste jag låta en person som fyller 65 år men inte vill inte gå i pension arbeta kvar eller kan jag säga upp den med hänvisning till pension? Har jag rätt att be personen sluta och vad händer om den säger nej och vill jobba kvar? Och om den får stanna, hur länge gäller det?

Svar från juristen: Ja, en arbetstagare har rätt att ha kvar anställningen till utgången av månaden då hon/han fyller 68 år. Pensionsåldern i LAS kommer år 2023 att höjas till 69 år.   

Det innebär att dina anställda har rätt att vara kvar i sin anställning till dess att de fyller 68 år respektive 69 år. Du som arbetsgivare har vid denna ålder rätt att besluta att den anställda ska lämna sin anställning på grund av uppnådd pensionsålder. Om du har häng- eller kollektivavtal kan det finnas andra bestämmelser som rör rättigheten för arbetstagare att stanna kvar i sin anställning.  

Läs mer om uppsägning i våra kunskapsbank: Uppsägning 

Arbetstagaren arbetar kvar trots uppnådd pensionsålder. Men då den anställde uppnått pensionsåldern 68 resp. 69 år) kan du som arbetsgivare säga upp med en månads uppsägningstid utan att ha saklig grund. Den anställde kan även säga upp sig som vanligt.  

Du ska som arbetsgivare underrätta din anställde och varsla arbetstagarens fackförbund innan du lämnar ditt besked om uppsägning på grund av uppnådd pensionsålder. Arbetstagaren och facket har rätt till överläggning om ditt beslut. Om du redan MBL-förhandlat pensionsavgången med facket behöver du inte underrätta den anställde eller varsla facket.  

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.