För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan kunden bestämma betalningsvillkoren?

Vi har erhållit ett brev från en kund där man förklarar att man vill likställa koncernens betalningsrutiner inom Europa. "Från och med 1 januari 2016 tillämpas därför villkoret minst 60 dagars betalningstid på fakturor från våra leverantörer. Innebörden är att fakturor till företag inom XXXX-Group utfärdade från och med den 1 januari 2016, med automatik kommer att betalas tidigast 60 dagar efter det att en korrekt faktura erhållits." Hur juridiskt korrekt är det? Kan man som kund bestämma villkoren?

När det gäller redan ingångna avtal kan ena parten inte ensidigt ändra dem. Men för alla nya avtal som ni ingår med dem så gäller de nya betalningsvillkoren om ni inte kommer överens om något annat. Det innebär att om de inte betalar era fakturor i tid enligt ert avtal p.g.a. sina betalningsrutiner så kan du begära dröjsmålsränta enligt avtalet eller räntelagen om inget avtalats.

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.