För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vem betalar advokaten?

Jag har haft hyresgäster som stuckit från hyran, och som jag stämt. Nu har jag fått meddelande från Kronofogden att de har skulder sedan tidigare på flera miljoner kronor och att det inte finns någonting att mäta ut. Jag funderar på om jag ska anlita advokat. Om jag vinner målet - är det inte jag som ska betala advokaten om de inte kan betala?

Ja, det är rätt att om du anlitat advokat är det du som är betalningsansvarig gentemot advokaten. Men du kan få ersättning för dina rättegångskostnader helt eller delvis från förlorande motpart i domstol.

I ditt fall kan hyresgästen inte betala om domstol skulle döma att hyresgästen ska ersätta dig för dina rättegångskostnader och du kommer därför få en ytterligare fordran på hyresgästen som hyresgästen inte kan betala för tillfället.

I din företagsförsäkring finns en rättsskyddsdel och du bör därför kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om rättsskyddet kan gå in och ta en del av ombudskostnaderna i ditt fall.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Lokalhyra & Fastighetsrätt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.