För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Påverkar korttidsarbete hur mycket semester man får spara?

Fråga: Kan jag som arbetsgivare tvinga mina anställda att ta ut semester?

Svar: Arbetsgivare ska se till att anställda som har betald semester också får ut minst 20 av sina betalda semesterdagar under semesteråret. Resterande semesterdagar har den anställde rätt att spara i högst fem år. Detta gäller även när arbetsgivaren tillämpar korttidsarbete.

En anställd som inte har någon intjänad semester, och som skulle få semester utan semesterlön, kan avstå från ledighet. I det fallet får du som arbetsgivare inte tvinga den anställde att ta semester. Vad gäller semester under uppsägningstid så kan du som arbetsgivare inte heller tvinga den anställde att ta semester om uppsägningstiden är högst sex månader. 

Arbetstagaren har som huvudregel rätt att välja vilket semesterår som sparade semesterdagar ska förläggas till, om inte något annat har avtalats eller om det finns särskilda skäl. Arbetsgivaren ska dock se till att den anställde nyttjar sina sparade semesterdagar inom fem år från utgången av det år då de sparades.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & Ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.