För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller vid hyra av kontorshotell?

Fråga: Mitt företag hyr i kontorshotell och vi har enligt avtal markerade platser som vi hyr. Finns några lagregler för hyresavtalet t.ex. för uppsägningstid?

Svar från juristen: Idag hyr många företag platser i kontorshotell. I dessa kontorshotell kan ditt företag som hyresgäst ha bestämd yta som ni hyr och har tillgång till. Ytan hyresgästen hyr och har tillgång till brukar oftast avtalas om i avtalet. Om ditt företag som hyresgäst har en bestämd plats eller yta, betraktas avtalet som ett lokalhyresavtal. Då blir bestämmelserna i 12 kapitlet jordabalken (1970:994) tillämpbara med bland annat de skyddsregler som finns där för hyresgäster.  

Uppsägningstid och formkrav enligt lag

Om avtalet är ett lokalhyresavtal kan ni avtala om en uppsägningstid. Har ni inte avtalat om någon uppsägningstid, är det jordabalkens bestämmelser kring uppsägningstid som gäller. En uppsägning har vissa formkrav enligt jordabalkens bestämmelser som måste vara uppfyllda för att en uppsägning ska anses vara giltig. Det kan till exempel vara så att hyresvärden önskar att säga upp ert lokalhyresavtal för avflytt, det ska då ske skriftligen, en orsak till uppsägning ska anges och det ska också finnas en hänvisning till hyresgästens möjlighet att hänskjuta ärendet till hyresnämnden om ni som hyresgäster inte går med på att flytta ut utan ersättning.  

Är det däremot så att ert företaget hyr hos ett kontorshotellsföretaget och ni kan variera era sittplatser och inte har exklusiv tillgång till särskild yta, anses det inte vara ett lokalhyresavtal. Det är då avtalets villkor kring uppsägning som blir gällande. Även formkraven kring uppsägningen ska ske i enlighet med avtalets villkor.  

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.