För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Hur schemalägger jag semester när anställda är korttidspermitterade?

Fråga: Hur påverkar schemaläggningen av arbete och arbetsbefrielse vid korttidsarbete antalet semesterdagar som går åt när den anställde tar semester?

Svar: Semesterdagar kan schemaläggas på flera sätt. Om semesterdagarna läggs ut som fem dagar i veckan räknas det som fem semesterdagar oavsett hur arbetet schemalagts under korttidsarbetet. 

Arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om att i de fall då vissa dagar är helt arbetsbefriade så ska bara de dagar då arbete faktiskt sker räknas som semesterdagar. De arbetsbefriade dagarna fortsätter då att vara närvaro trots att inget faktiskt arbete sker. Detta kan vara ett sätt att spara semesterdagar och få längre upplevd semester, men det innebär även en risk för arbetstagaren. Under korttidsarbete finns nämligen en skyldighet för arbetstagaren att infinna sig på arbetsplatsen om arbetsgivaren begär det, vilket gör att om bara vissa dagar räknas som semester kan arbetstagaren behöva återvända i arbete de dagar som är arbetsbefriade. När arbetet är jämnt fördelat tas samtliga dagar ut som semester, vilket ger en större trygghet men färre sparade semesterdagar. 

Hur schemaläggning av arbete, arbetsbefrielse och semester läggs upp bör diskuteras mellan arbetsgivaren och dess anställda. Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte kommer överens så är det arbetsgivaren som bestämmer över förläggningen av schemat och semestern inom ramen för reglerna i arbetstidslagen, semesterlagen och eventuella kollektivavtal.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Semester & Ledighet:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.