För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad är företagets skyldighet kring skadestånd?

Vi är ett konsultbolag som arbetar med utveckling av elektroniska produkter. Det är så att en av våra anställda har utan företagets vetskap laddat ned en programvara som han ville titta på och bekanta sig med.   Den typen av programvara använder vi inte på företaget eftersom detta inte är vårt arbetsområde. Nu är det så att det företag som säljer programvaran har spårat nedladdningen och kräver företaget på en stor summa pengar (93 000 kr).Är företaget ansvarigt för detta? Har andra företag råkat ut för liknande fall och hur ska jag agera?

Enligt skadeståndslagen är det som huvudregel ni som arbetsgivare som gentemot en utomstående får stå för skada som era anställda vållar i tjänsten (under arbetstid och som har samband med arbetsuppgifterna). Det belopp som krävs i detta fall låter dock i mina öron högt.

Ni kan sedan kräva ersättning från den anställde, men bara om det finns s.k. "synnerliga skäl". Detta innebär att man som arbetsgivare i stort sett bara kan kräva den anställde på ersättning i det fall den anställde haft uppsåt att orsaka skadan.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.