För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad krävs av oss om en kund vill slingra sig ur en beställning eller inte betalar för leveransen?

Jag har en fråga om de dokument som vi använder i vår försäljningsprocess. I dagsläget skriver vi en offert till kunden där vi beskriver vårt erbjudande. När kunden vill beställa så skapar vi en orderbekräftelse på överenskommen leverans som kund och säljare signerar. I såväl offert som orderbekräftelse finns våra leveransvillkor som i sin tur i vissa delar hänvisar till Telekomföretagens Allmänna bestämmelser t ex Avtal 90. Därefter skapar ett mer detaljerat avtal som stipulerar SLA och andra leveransparametrar och som har de tidigare angivna allmänna bestämmelserna som bilaga. Nu undrar jag om vi kan förenkla den här byråkratin utan att försämra vår juridiska rätt? Vad krävs av oss för att ha torrt på fötterna i alla scenario?

I det förenklade förfarande som du beskriver kan er offert ses som ett anbud och kundens beställning som en accept enligt avtalslagens regler finns då ett avtal. Om de accepterar era villkor utan några invändningar har ni ett bindande avtal.

Det är endast ett fåtal avtal som enligt svensk rätt förutsätter skriftlighet, t.ex. köp av fast egendom. Om det är företag som ni säljer till räcker det med att ni i er offert har en hänvisning till era detaljerade villkor för att kunderna ska bli bundna även av dessa. Om ni säljer till konsumenter måste de ha tillgång till villkoren för att dessa ska bli en del av avtalet. Det innebär att i avtalen med konsumenterna kan det bli så att de detaljerade villkoren ev. blir del av avtalet först när det signerar.

Sedan finns det alltid bevisfrågor t.ex. kring vem som skickade ett e-postmeddelande eller beställde på en webbplats. Men även en underskrift i bläck kan vara förfalskad.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Avtal & Köp:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.