För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag räkna mobilfilm som skriftligt anställningsavtal?

Fråga: Jag är mest ute på jobb och undrar om jag använda mobilen för att spela in en film som blir avtalet på att jag anställer en person. Eller måste jag skriva ner det på papper?

Svar från juristen: Du kan ingå ett anställningsavtal både muntligt och skriftligt. Kravet på skriftlig information innebär att det ska finnas dokumenterat i ett eller flera dokument. En ljud- eller filminspelning får därför ses som dokumentation på att det ingåtts ett muntligt avtal mellan dig som arbetsgivare och arbetstagaren.

Sedan den 29 juni 2022 gäller även att du som arbetsgivare enligt 6 c LAS § har en skyldighet att skriftligen informera arbetstagaren om alla anställningsvillkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet. Det ska du göra senast en månad efter att arbetstagaren börjat sin anställning.

Det ska vara lätt att göra rätt. Därför har Företagarna mallar för anställningskontrakt som du kan ladda ner kostnadsfritt. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.