För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gör jag när bedragare lurat mig att göra en banköverföring?

Jag har blivit uppringd av en bedragare och genomförde en transaktion från företagets konto. Vad gör jag nu?

Fråga: Jag blev kontaktad per SMS att någon har beställt en produkt i företagets namn. När jag ringde upp på numret och pratade med personen sa han att något inte stod rätt till och jag blev vidarekopplad till min banks bedrägeriavdelning. Där uppgav de att jag höll på att bli utsatt för ett bedrägeri och att någon höll på att föra över stora belopp från mitt företagskonto. Jag fick då installera ett fjärrstyrningsprogram så att banken kunde hjälpa mig med att stoppa transaktionerna. Jag fick då signera stoppandet av transaktionerna med BankID. Så fort vi lade på insåg jag att jag hade beviljat transaktionerna och att det inte var banken jag pratade med utan en bedragare. Vad kan jag göra för att få tillbaka mina pengar? Jag har kontaktat banken och de ersätter mig inte.

Svar från juristen: Tyvärr har denna typ av bedrägeri ökat. Var alltid uppmärksam på vad de ber dig att göra. Om ditt företag blir utsatt för ett bedrägeri ska du kontakta banken omgående och se om de kan stoppa transaktionen. Du ska även polisanmäla händelsen då ni har blivit utsatta för ett brott. Du bör också kontakta företagets försäkringsbolag och se om händelsen kan täckas av er försäkring.

Det kan vara svårt för banken att stoppa transaktionen då det är du som har genomfört den från ditt företags konto. Banken kan däremot ha brustit i sitt uppdrag om du har gjort vad du kan för att hindra händelsen och om ni har lagt in en spärr för transaktionerna avseende visst belopp eller för utlandstransaktioner. Anmäl alltid till banken och är du missnöjd med bankens beslut får du undersöka om beslutet går att överklagas.

Däremot bör du som är företagare vara uppmärksam på att bankerna inte har samma skyldigheter när det kommer till företag som mot privatpersoner. Se över vilket uppdrag banken har och hur ni kan skydda er. Kanske att transaktioner över ett visst belopp bara kan genomföras om två på företaget signerar. Eller att ni inte kan skicka pengar till ett utländskt konto.

Installera aldrig ett fjärrstyrprogram om du inte är säker på vem som sitter på andra sidan och genomför aldrig transaktioner utan att ha ni har tänkt efter före. Du kan inte anta att banken borde vetat att du inte skickar pengar utomlands eller genomför transaktioner för ett visst belopp.

Ett tips är att alltid lägga på och kontakta din bank genom deras hemsida eller per telefon om du misstänker att någon genomför en transaktion från ditt konto.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.