För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad behöver jag göra innan jag tar beslutet om konkurs?

Fråga: Jag funderar över att försätta företaget i konkurs. Hur ska jag gå till väga?

Svar: Gör en bedömning av om det är lämpligt med konkurs i ditt fall och fundera över olika alternativ. Det kan vara lättare att komma igång med verksamheten och ha kvar skulderna än att starta helt på nytt igen. Överväg konsekvenserna för ditt företag, dig och övriga inblandade.

Om du är enskild näringsidkare kan det vara ett bättre alternativ att ansöka om skuldsanering eftersom skulderna ofta finns kvar åtminstone delvis efter en konkurs. Skuldsaneringen innebär att du ska betala skulderna enligt en avbetalningsplan under minst tre år och om beslutet fullföljts så avskrivs resterande del av skulderna.

Om du har ett aktiebolag kan det vara bra att vidta åtgärder i tid för att till exempel undvika så kallat företrädaransvar. Ansökan om företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ till konkurs om ditt företag i grunden har en sund verksamhet men behöver få tid för att till exempel upprätta avbetalningsplaner, förhandla om nedskrivning av skulder och vidta vissa åtgärder. För mindre företag kan en företagsrekonstruktion kosta för mycket med tanke på arvode till företagsrekonstruktören med mera.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.