För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad gäller för designskydd?

Fråga: Vi har ett mönsterskydd på en produkt för hela EU och finner att liknande produkter marknadsförs här i Sverige. Hur ska vi agera gentemot dessa på ett juridiskt korrekt sätt?

Svar från juristen: Vi skulle föreslå att ni börjar med att skriva till det företag som gör intrång i ert mönsterskydd. Ni bör då kräva att användandet omedelbart upphör eftersom ni har mönsterskyddet, eventuellt kombinerat med ett krav på ersättning för det nyttjande som skett.

Om detta inte hjälper har ni möjlighet att vända er till domstol. Om ni gör det så rekommenderar vi att ni anlitar ett juridiskt ombud som kan hjälpa er med processen. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.